
Introductie F2 Supercup
De F2 Supercup is een Nederlands kampioenschap voor Formule 2 stockcars, opgericht in 2010 om deze raceklasse meer bekendheid te geven. Wat klein begon, groeide snel uit tot een succes, met deelnemers uit Nederland, Engeland, Duitsland en België. De races worden gehouden op verschillende shale-circuits, zoals Speedway Blauwhuis, Speedway Emmen en Kollum.
De stichting F2 Supercup, opgericht in 2012, is een non-profitorganisatie die volledig afhankelijk is van sponsoring.
Wat is een F2 Stockcar
Een F2 stockcar is een zelfgebouwde raceauto, ontworpen met nadruk op betrouwbaarheid, veiligheid en gelijkheid. Deze auto's worden aangedreven door een 2-liter Pinto-motor of Zetec-motor en wegen minimaal 680 kilogram, inclusief bestuurder. Het maximale gewicht bedraagt 720 kilogram. Elke stockcar is voorzien van een uitgebreide veiligheidskooi en goedgekeurde veiligheidsuitrusting om te voldoen aan strenge richtlijnen.
Hoe werkt het seizoen
Het seizoen bestaat uit zes kwalificatierondes. Daarna volgt een consolation race, herkansingsrace voor coureurs die zich niet direct hebben gekwalificeerd. Het seizoen wordt afgesloten met de F2 Supercup-finale.
De F2 Supercup is geliefd bij coureurs vanwege de aantrekkelijke trofeeën, geldprijzen en de status die hoort bij het van het winnen van de finale. De winnaar ontvangt de kenmerkende oranje-wit geblokte spoiler en een wisselbokaal.
De beste rijders maken bovendien kans op deelname aan de World of Shale en de World Final in Engeland, op basis van het klassement van de F2 Supercup.
In 2015 werd de F2 Junioren Supercup geïntroduceerd. Deze competitie biedt jong talent de kans om zich verder te ontwikkelen. Het doel van de competitie is om spannende races te organiseren in zowel de F2- als de juniorenklasse, met veel actie op de baan.
Belang van sponsors voor de F2 Supercup
De hoofdsponsors verbinden hun naam aan de F2 Supercup. Dankzij de steun van hoofdsponsors en partners groeit de competitie jaarlijks. De F2 Supercup stimuleert actief bij aan de promotie en ontwikkeling van de stockcar-sport. Het succes van de F2 Supercup zou niet mogelijk zijn zonder de toewijding en ondersteuning van onze sponsors.
Hoofdsponsoren 2025
- Automaterialen Ronald Morien (vanaf 2022)
- Verhoef Bandenservice (vanaf 2022)
Automaterialen Ronald Morien en Verhoef Bandenservice blijven ook in 2025 de trotse hoofdsponsors van de F2 Supercup. Deze waardevolle samenwerking, die in 2022 begon, biedt stabiliteit en ondersteunt de groei van onze competitie.
Eerdere sponsoren, zoals Gronico, HCD, Jatech en Snap-On, hebben eveneens bijgedragen aan het succes. Dankzij deze langdurige steun kan de F2 Supercup blijven groeien en de stockcar-sport verder promoten.
Raceregels en wedstrijdformats 2025
Kwalificatiewedstrijden (QR)
Het seizoen 2025 bestaat uit zes kwalificatiewedstrijden, georganiseerd op drie NAB-aangesloten shale- circuits. De inschrijving verloopt via de lokale organisaties van elk circuit. De data en locaties zijn als volgt:

Elke kwalificatiewedstrijd bestaat uit drie manches, waarin punten te verdienen zijn. De beste drie rijders van de manches ontvangen dagprijzen. De welbekende bokaal, samen met een geldbedrag, aangeboden door de organisatie van die dag.

Puntentelling en klassement
Voor het klassement tellen alleen de punten van de drie manches per kwalificatiewedstrijd mee. De finale telt niet mee voor het klassement. In uitzonderlijke gevallen kan de organisatie, door onvoorziene omstandigheden, besluiten om af te wijken van dit format. Als er minder heats worden verreden, worden alleen de punten van de verreden heats meegenomen in de puntentelling. Om deelname aan het kampioenschap te stimuleren, ontvangt elke deelnemer 5 extra punten per kwalificatiewedstrijd.
De tussenstand in het klassement wordt regelmatig bijgewerkt en gedeeld via onze website en op Facebook.


Consolation (CSF)
De consolation wordt gereden vóór de finale, mits er minimaal 10 deelnemers zijn. F2-rijders die minstens twee kwalificatiewedstrijden hebben gereden, maar niet genoeg punten hebben voor een directe finaleplaats, mogen deelnemen. De opstelling wordt bepaald op basis van het eindklassement van de kwalificatiewedstrijden.
De eerste twee finishers van de consolations starten achteraan in de finale. Niet-ingenomen plekken die gereserveerd zijn voor Engelse rijders (6) worden ingevuld op basis van de uitslag van de consolation.
Bij uitvallers in de finaleopstelling worden de posities doorgeschoven tot het maximaal van 32 aantal deelnemers is bereikt.
De F2 Supercup Finale
De grote finale is het hoogtepunt van het seizoen, waarin 25 ronden worden gereden. Dit jaar vindt de finale plaats op 20 september bij Speedway Emmen. De winnaar van de finale ontvangt de felbegeerde titel "F2 Supercup winnaar" en mag het hele jaar rijden met de oranje-wit geblokte spoiler, een symbolisch teken dat door BriSCA is vastgesteld.
De startopstelling wordt bepaald op basis van het eindklassement van de 28 gekwalificeerde rijders. Bij uitvallers in de finaleopstelling worden de posities doorgeschoven vanuit de consolation. Er zijn 6 gereserveerde plekken voor Engelse rijders, gebaseerd op de Brisca Shale points, een internationaal puntensysteem. Als er meer dan zes Engelse rijders deelnemen, plaatsen zij zich via de consolation op basis van de Brisca Shale Points.
Indien de titelverdediger zich niet heeft gekwalificeerd, start hij achteraan. Er kunnen maximaal 34 rijders starten, of 35 als de titelverdediger meedoet.
Voor de finale is er altijd een voorstellingsronde, waarbij rijders op hun stockcar over de baan worden gereden en toegejuicht door het publiek, waarna ze een herinneringsvaantje ontvangen. Na de finale worden de eerste vijf finishers gehuldigd op het middenterrein en wordt de wisselbokaal uitgereikt. Vervolgens volgt een ereronde. Er zijn grote geldprijzen en trofeeën voor de top 5, evenals andere prijzen zoals spoilers, onderdelen en raceaccessoires. Extra prijzen worden toegekend aan de best geklasseerde rijders in verschillende categorieën, zoals wit-, geel-, blauw-, rooddakker en Superstar.
Specifieke regels voor F2 Junioren
F2 junioren Supercup
De F2-junioren zijn coureurs tussen de 12 en 16 jaar en rijden met dezelfde F2 stockcars als de senioren. Echter, het wedstrijdreglement verschilt voor de junioren. In de F2 Junioren Supercup wordt op rondetijden gereden in plaats van op positie, als veiligheidsmaatregel voor de jonge coureurs.
Het seizoen voor de F2-junioren bestaat uit 6 kwalificatiewedstrijden, elk met 3 manches die meetellen voor de punten. De puntentelling is hetzelfde als voor de senioren.
De dagwinnaars ontvangen de welbekende bokaal, samen met een geldbedrag, aangeboden door de dag organisatie.
F2-junioren rijden geen finale, maar worden gehuldigd op de finaledag van de senioren. Tijdens deze ceremonie worden de wisselbokaal, de oranje-wit geblokte spoiler voor het komende jaar en andere prijzen uitgereikt.
Regels voor overstap naar seniorenklasse
Rijders die halverwege het seizoen overstappen van de F2 Junioren naar F2 seniorenklasse, moeten tenminste twee kwalificatiewedstrijden hebben gereden (één in elke klasse). De punten die zij in de juniorenklasse hebben behaald, vervallen, en zij starten achteraan in de consolation. Als er meerdere overstappers zijn, wordt de volgorde bepaald op basis van het puntenaantal in de F2 Juniorenklasse. De rijder met de meeste punten start als eerste achteraan.
Reglement F2 Supercup 2025
Het reglement van de F2 Supercup is vastgelegd in dit document. De Stichting F2 Supercup volgt het technische reglement van BriSCA F2 en de organiserende organisatie. Beslissingen worden genomen door de wedstrijdleiding of keurmeester, waarbij de F2 Supercup geen rol speelt.
De baanorganisaties hanteren het BriSCA F2-reglement, en afwijkingen zijn niet toegestaan. Dit waarborgt de technische gelijkheid van de auto's, waarbij de prestaties afhangen van de rijder.
Keuring en Sancties
Om de veiligheid te waarborgen, worden F2 stockcars voor elke wedstrijd gecontroleerd door erkende keurmeesters. Keurmeesters hebben de bevoegdheid om sancties op te leggen. Voor technische en sportieve regels verwijzen we naar de website van BriSCA F2: www.BriSCAF2.com.
Na afloop van de dagfinales kunnen keurmeester willekeurig auto's controleren. Als een auto wordt afgekeurd, kan het bestuur van die dag, in overleg met de keurmeester, besluiten dat de coureur punten verliest voor het klassement van de F2 Supercup. In sommige gevallen kan de zaak worden doorverwezen naar de NOSP voor verdere sancties.
In gevallen die niet in het reglement voorzien, neemt het bestuur van die dag het definitieve besluit.
Samenwerking met BriSCA F2 Engeland
Sinds 2013 werkt de F2 Supercup nauw samen met BriSCA F2, de overkoepelende organisatie in Engeland. Deze samenwerking biedt de mogelijkheid om deel te nemen aan prestigieuze evenementen zoals de World of Shale (WOS) en de World Final (WF). De kwalificatie voor deze evenementen is afhankelijk van het type baan, zoals shale of asfalt.
De eindstand in het F2 Supercup klassement bepaalt niet alleen de plaatsing voor de consolation en finale van de F2 Supercup, maar vormt ook de basis voor deelname aan de WOS en WF in Engeland.

World of Shale (WOS)
De World of Shale is een prestigieuze titel die jaarlijks wordt gehouden op een shale-baan in Engeland. In 2025 vind de WOS plaats in Bradford op 8 november. De top 8 van het F2 Supercup klassement kwalificeert zich rechtstreeks voor de WOS, en de beste Nederlandse coureur ontvangt de wisselbeker. Sinds 2013 presteren onze coureurs regelmatig in de top 5, met zelfs twee keer een 1e plaats!
World Final (WF)
De World Final wordt jaarlijks gehouden, afwisselend op asfalt- of shalebanen. In 2025 vindt de WF plaats in Cowdenbeath op 6 september, een asfaltbaan. Dit jaar kwalificeren de top 2 van het F2 Supercup klassement zich direct voor de WF.
Hoe kwalificeer je je voor de World Final (WF)
Normaal gesproken mogen er jaarlijks 6 Nederlandse coureurs deelnemen aan de World Final (WF).
De kwalificatie hiervoor gebeurt via de F2 Supercup in samenwerking met het asfaltklassement.
- Bij een WF op shale 4 coureurs vanuit de F2 Supercup mogen deelnemen, terwijl 2 coureurs zich via het asfaltklassement kwalificeren.
- Bij een WF op asfalt De top 4 van het asfaltklassement kwalificeert zich, en 2 coureurs vanuit de F2 Supercup.
Let op: Als de top 2 van zowel het asfalt- als het F2 Supercup klassement dezelfde rijders bevat, bepaalt het type baan waarop de WF plaatsvindt de kwalificatie naar Engeland. Bijvoorbeeld:
- WF op asfalt: De top 4 van het asfaltklassement kwalificeert zich, en de derde en eventueel vierde plaats uit het F2 Supercup klassement stromen door naar de WF in Engeland.
- WF op shale: De top 4 van het F2 Supercup klassement kwalificeert zich, en de derde en eventueel vierde plaats uit het asfaltklassement worden geselecteerd.
Inschrijven (afmelden) WOS en WF
Na de laatste kwalificatiewedstrijd op 6 juli wordt er een periode opengesteld voor inschrijvingen voor de WOS en WF. Alle coureurs moeten zich, ook als ze rechtstreeks geplaatst zijn, aanmelden bij de F2 Supercup via Peter Schut. De F2 Supercup werkt samen met Peter Schut en Raceway Venray om de inschrijvingen door te geven aan de promotors in Engeland.
- Aanmelden bij Peter Schut.
- Afmelden indien je niet aanwezig kunt zijn.
- De organisatie verwerkt de deelname in overleg met Raceway Venray.
Sponsoring
Wat biedt de F2 Supercup aan sponsoren?
De F2 Supercup biedt bedrijven uitstekende mogelijkheden om zich te verbinden aan een professioneel georganiseerde en dynamische autosportcompetitie. Wij streven ernaar om niet alleen een goed georganiseerde raceserie te presenteren, maar ook een compleet commercieel pakket dat sponsoren optimaal kan ondersteunen en te verbinden aan de deelnemers en de organisatie.
Autosport, en de F2 Supercup in het bijzonder, biedt bedrijven de kans om zich te profileren in een sportieve en prestigieuze omgeving, waar gelijkwaardige en snelle auto's het centrale thema zijn. Door de brede media-aandacht die de F2 Supercup genereert, kunnen sponsoren hun merk zichtbaarheid geven op verschillende kanalen, zoals:
- Uitgebreide berichtgeving
- Actuele website en Facebook-pagina
- Aanwezigheid op autobeurzen
- Verschillende andere mediakanalen
Tijdens de F2 Supercup-wedstrijden krijgt elke sponsor de nodige aandacht, aangezien zij herhaaldelijk worden genoemd door de vaste wedstrijdsprekers.
Hoe kunt u sponsor worden?
Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe sponsoren die bereid zijn om financiële steun, onderdelen, gereedschap en andere middelen te leveren om de F2 Supercup verder te versterken. Word sponsor van de F2 Supercup? Neem contact met ons.
Met dank aan de rijders, organisaties, sponsoren en alle betrokkenen!
Contactgegevens F2 Supercup
Voor meer informatie over de F2 Supercup, neem contact op via onderstaande gegevens.
Website: www.f2stockcarsupercup.nl
Facebook: www.facebook.com/F2StockcarSupercup
Contactinformatie
Stichting F2 Supercup
Plaats van vestiging: Sneek
KvK nr. 55208894
Rabobank NL87 RABO 0136 9733 53
Contactpersoon:
Ge v/d Linden: 06-13132049
Secretariaat:
Welly Abma
Rode klaver 31
8607 EH Sneek
email: info@f2stockcarsupercup.nl
Stichting F2 Supercup:


